Het volgende nest Dalmatiërs staat gepland rond begin 2020

 Nena  Per Makuli
"Nena"

Geboortedatum: 13/03/2014

Kleur: zwart op wit, leverdragend,  Lemonvrij
HD: A
Gebit: volledig, scharend
BAER: +/+

 D-Day Vom Teutoburger Wald
" Herman"

Geboortedatum: 12/11/2016
Kleur: Lever op wit, lemonvrij
HD: A

Gebit: 1x P4 ontbreekt , scharend
BAER +/+


 

STAMBOOM

 

Beide ouders zijn in het bezit van een stamboom.  Een stamboom is een document die minimum de laatste 3 generaties weergeeft. Het geeft zekerheid dat de ouders, grootouders en overgrootouders wel degelijk van hetzelfde ras zijn. Daarom zegt men dat een stamboom getuigt van de raszuiverheid van een hond.

 

Vermits beide ouders een stamboom hebben zal ook bij de pups ook een stamboom worden aangevraagd.  Met het nieuwe online systeem van de KMSH hebben we nu de stambomen vaak al voor het vertrek van de pups zodat we ze onmiddellijk kunnen meegeven met de nieuwe eigenaar. 

HEUPEN

 

Beide honden zijn getest op heupdysplasie en hebben heupscore A. Dit wil zeggen dat er onder narcose heupfoto’s zijn gemaakt die vervolgens worden opgestuurd naar de commissie. Deze beoordelen de heupen waarna het resultaat terug wordt opgestuurd naar de eigenaar. Concreet wil dit zeggen dat de hond op basis van de röntgenfoto vrij is van heupdysplasie. Dit betekent echter niet dat de hond geen ‘drager’ kan zijn van de afwijking. Maar heupdysplasie is een afwijking die bij Dalmaten slechts zelden voorkomt.

DNA

Elke hond heeft een eigen DNA-volgorde die op één of meerdere punten van andere honden verschilt. Om DNA van verschillende honden met elkaar te kunnen vergelijken wordt een DNA-profiel gemaakt. In een DNA-profiel is van een aantal DNA-fragmenten (merkers) de volgorde van de nucleotiden vastgelegd. De DNA-volgorde van een individu is in elk deel van het lichaam gelijk. Het maakt voor het vaststellen van een DNA-profiel niet uit of het DNA afkomstig is uit haarwortels, wangslijmvlies, bloed, sperma of ander weefsel. Van zowel onze teef als de dekreu is het DNA-profiel gekend.

BAER-TEST

 

De B.A.E.R.-test is een manier om de functie van het gehoor te testen. Voor bepaalde rassen is deze test verplicht waaronder ook de Dalmatiër. Er mag enkel gefokt worden met Dalmaten die tweezijdig horend zijn omdat hier een erfelijke factor aan verbonden is. Zowel Ellie als de dekreu zijn getest en bilateraal horend.

 

Ook al onze pups worden getest voor dat ze naar hun nieuwe baasjes gaan. Dit gebeurt op een leeftijd van ongeveer 6 weken. 

KLEUR

 

Nena is zwart op wit gevlekt, Herman lever (bruin) op wit. Leverkleur is recessief ten opzichte van zwart. Statistisch gezien zouden uit deze combinatie 50% zwart vlekte pups geboren worden en 50% leverkleurige.  Natuurlijk is  alles afhankelijk van wat moeder natuur beslist. 

CHIP

 

Als de pups 6 weken oud zijn worden zij gechipt. De chip wordt onderhuids in de hals geplaatst en bevat de gegevens van de hond en de eigenaar. De pup zal eerst op naam van ons (de fokker) worden geregistreerd (bij wet verplicht). Als de pup het nest verlaat passen wij deze gegevens aan naar de gegevens van de nieuwe baasjes. Zij zullen dan binnen enkele weken bericht krijgen dat de pup op hun naam is geregistreerd.

VACCINATIE

 

De vaccinatie van een pup dient te gebeuren op 6, 9 en 12 weken. Vermits de pups tot een leeftijd van 8 weken bij ons blijven zal de eerste puppyenting op 6 weken door onze dierenarts gebeuren.

 

Opgelet: sinds 2015 is er een nieuwe wetgeving voor pups die naar het buitenland verkocht worden (ook Nederland!). Een pup die naar het buitenland gaat dient gevaccineerd te zijn tegen hondsdolheid (rabiës). Dit mag volgens de wet pas op een minimumleeftijd van 12 weken. Het vaccin treedt echter pas in werking na een periode van 3 weken. Dit wil zeggen dat onze pups pas op een leeftijd van 15 weken naar het buitenland kunnen vertrekken. Bij het niet volgen van deze wet volgen sancties voor zowel fokker als nieuwe eigenaar. Wij zijn als fokker dus ook genoodzaakt ons te houden aan deze wet.

ONTWORMING

 

De pups worden bij ons ontwormd op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken.