Allergie

Allergie bij de hond kan worden omschreven als een overgevoeligheid voor bepaalde lichaamsvreemde stoffen met een extreme reactie van het immuunsysteem tot gevolg. Het is een aandoening die niet alleen veelvuldig bij voorkomt bij mensen maar die tegenwoordig ook vaak bij honden wordt gezien. Naar schatting heeft 3-15% van alle honden een bepaalde vorm van allergie. De verschijnselen kunnen variëren van een beetje jeuk met wat rode plekken tot extreme jeuk waarbij de hele huid is aangetast. Afhankelijk van het soort allergie kan niet alleen de huid zijn aangedaan maar bijvoorbeeld ook de ogen, oren of het maag/darmkanaal.

Er zijn verschillende vormen van allergie en nog veel meer verschillende manieren waarop een allergie zich kan manifesteren.In 1/3 van de gevallen komen allergieën zelfs gecombineerd voor.

 

Soorten allergieën

 

Vlooienallergie:

 

De honden hebben veel jeuk op het laatste deel van de rug tot boven de staart. Door de jeuk is er haaruitval, vaak met een ontsteking. De behandeling bestaat uit een goede vlooienbestrijding bij alle huisdieren en de omgeving. Het beste is een antivlooienmiddel te gebruiken, dat een beschermlaag over het dier geeft.

 

Voedselallergie:

 

De honden kunnen op bijna alle plekken jeuk krijgen. Soms is er uitsluitend een oorontsteking. De diagnose wordt gesteld door het dier gedurende 3 tot 6 weken op een dieet te zetten met voedingseiwitten, die de hond nooit gehad heeft. Men zou zelf een voer kunnen bereiden, doch tegenwoordig is het gemakkelijker om hypo-allergene diëten te geven. Er zijn nieuwe voeders waarbij de eiwitten in hele kleine stukjes gesneden zijn, waardoor ze geen allergie meer geven. Ook gebruiken we soms een vegetarisch hondenvoer. Indien de jeuk na het geven van het dieet verdwijnt en het komt weer terug bij het oude dieet, is bewezen dat voedingsallergie een rol speelt. Deze vorm van allergie zien we vaak bij jonge honden.

 

Atopie:

 

Dit is een allergie voor omgevingsstoffen, zoals huisstofmijt of graspollen. De dieren hebben vaak jeuk tussen de tenen, aan de poten bij hak/elleboog en aan de kop. Ook hier is soms een steeds terugkerende oorontsteking het enige symptoom. De meeste honden ontwikkelen deze allergie op 1,5 tot 2-jarige leeftijd. Aan de hand van de symptomen zal de dierenarts de diagnose stellen. Het is wel zeer belangrijk om altijd eerst voedingsallergie uit te sluiten.

Bij atopie wordt een allergietest gedaan. Het beste is om zowel een bloedtest als een huistest te doen. Hierbij komt naar voren voor welke stoffen de hond allergisch is. De beste behandeling is hyposensibilisatie. Door de hond steeds de allergische stoffen in te spuiten zal de hond immuun voor deze allergie worden. Soms is deze therapie niet afdoende en moeten er extra medicijnen gegeven worden om de jeuk te onderdrukken.

 

Contactallergie:

 

Dit komt niet veel voor. Bij contact van de onbehaarde buikhuid met een allergische contactstof ziet men vaak een scherpe afscheiding tussen normale en rode huid. Ook bij allergie met oormedicijnen krijgt het dier rode oorschelpen. Het advies is de allergische stof op te sporen en contact te vermijden.

 

Allergie bij de hond blijft altijd een uitdaging. Men moet proberen de oorzaak te vinden en daarna een passende behandeling te geven. Bij 90% van de allergiepatiënten wordt de oorzaak binnen 6 tot 8 weken gevonden.

 

Bron: huisdierenziekenhuis

 

 

Kop

Symptomen:

Haarverlies, geïrriteerde ogen, ooguitvloeiing

 

Gedrag:

Krabben en/of schuren

Huid

Symptomen:

Roodheid, schilfers, stank, korsten, bultjes

 

Gedrag:

Likken, krabben, bijten

 

Vacht

Symptomen:

Kale plekken, rood/bruine verkleuring van de haren

 

Gedrag:

Likken, bijten, krabben, schuren

Oren

Symptomen:

Infectie, jeuk, stank, roodheid, uitvloeiing

 

 

Gedrag: 

krabben aan de oren, kop schudden, schuren met de oren langs o.a. objecten of muren.

Poten

Symptomen:

Roodheid, verkleuring vacht, stank, haarverlies, droge huid, 

Gedrag:

Likken, bijten met namen aan de voetzolen en tenen.