Heupdysplasie

Wat is heupdysplasie precies?


Tijdens het eerste jaar is het gewricht in ontwikkeling, op een leeftijd van 1 jaar zijn alle groeischijven gesloten en is het gewricht klaar. Heupdysplasie is een slechte ontwikkeling van het heupgewricht.

De oorzaak is dat het kapsel niet sterk genoeg is, de aansluiting van kop en kom is onvoldoende, de kom wordt ondiep en de kop wordt niet mooi rond maar raakt afgeplat. De kop gaat losser zitten, gaat tegen de kom botsen, kan zelfs neiging krijgen uit de kom te schieten .Daar de heup niet soepel beweegt gaat dit pijn doen bij bewegen. Deze pijnklachten gaan optreden op een leeftijd van 6-18 maanden. Daarna is het kapsel dikker geworden en samen met aanzet van bot is er een stabielere situatie ontstaan waardoor er minder pijn is. Toch is het gewricht afwijkend. Het lijkt een tijd goed te gaan maar door verdere slijtage zal de hond bij het ouder worden toch weer meer klachten krijgen. Vooral de ontwikkeling van botaanzet (artrose), gaat last geven.


Erfelijk

HD is erfelijk. De aanleg voor de ziekte wordt doorgegeven via het DNA; Door allerlei factoren (voeding, beweging,…) zal de ene hond zich anders ontwikkelen dan de andere hond.

Hoe kun je zelf heupdysplasie herkennen bij je hond?


- de hond wil minder graag bewegen, gaat minder spelen met andere leeftijdsgenoten, kan zelfs gaan liggen bij het spelen
- na rust kan de hond stijf zijn bij het opstaan, moet op gang komen
-de hond kan kreupel lopen, vaak doen beide achterpoten zeer, maar de poot die het ergste pijn doet zal de kreupelheid laten zien
- de hond 'hopt' en zwaait met zijn achterlijf tijdens het lopen

Diagnose


Het onderzoek bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst is er de observatie, er wordt gekeken hoe de hond beweegt. Daarna worden de pijnlijkheid en de beweeglijkheid van de gewrichten getest. Hieruit blijkt dan dat het probleem in de heupen zit. Daarna worden de heupen verder onderzocht. In zijligging wordt o.a. de losheid van de banden getest, mogelijkheid tot subluxatie. Aanvullend wordt een röntgenfoto van de heupen gemaakt. Bij HD kun je op de foto zien dat de kop en kom niet goed zijn aangesloten, de kom is ondiep, de kop afgeplat. Er kan begin van artrose langs de rand van de kom en kop zijn.

Behandeling van heupdysplasie


De behandeling is erop gericht de hond toch een goed en pijnvrij leven te bezorgen.

Optie 1: bekkenkanteling


Een operatieve ingreep waarbij de aansluiting van kop en kom verbeterd wordt. Wordt gedaan bij honden die pijnklachten hebben. De ingreep vindt plaats op een leeftijd van 7-11 maanden. Door de ingreep wordt de pijn minder, de heup schiet niet meer zo gemakkelijk uit de kom, de slijtage naarmate de ouderdom is minder. Als de hond op jonge leeftijd geopereerd wordt (6-9 maanden), is de verdere ontwikkeling van het gewricht ook beter, dus een beter uitgegroeid gewricht op een leeftijd van 12 maanden. De ingreep is wel zwaar en kan alleen door een gespecialiseerde dierenarts verricht worden. Ook kan er maar 1 kant tegelijk geopereerd worden. Na de operatie is een goede revalidatie essentieel.

Optie 2: symphysiodese


Een andere operatieve ingreep is de Symphysiodese. Deze wordt gedaan bij honden die nog geen klachten hebben en waarbij uit routine onderzoek op jonge leeftijd gebleken is dat ze aanleg hebben voor het ontwikkelen van HD. Dit onderzoek wordt gedaan op een leeftijd van 12-16 weken.

Bij de ingreep wordt een deel van de groeicapaciteit van het bekken uitgeschakeld, nl. de bekkenbodem. Het resterende deel groeit wel uit . Het resultaat is dat de bekkenbodem nauwer blijft waardoor de kop als het ware gekanteld wordt. Hierdoor wordt de aansluiting met de kom beter.

Optie 3: pectineus myotomie


Bij klachten op oudere leeftijd zijn er nog een aantal mogelijkheden waaronder de Pectineus myotomie. Dan wordt een deel van een spier die de kop in de kom trekt verwijderd. Door een deel van de spier weg te nemen, komt de kop minder strak in de kom te zitten waardoor de pijn minder is. Voorwaarde is dat de kom nog redelijk diep is, anders kan de kop er gemakkelijk uit schieten.

Optie 4: kunstheup


Ook kan een hond via een operatieve ingreep een kunstheup krijgen. Deze ingreep is kostbaar. Soms wordt besloten tot het verwijderen van de slechte heupkop (enkel bij kleine honden).

Optie 5: medicatie


Naast operatieve mogelijkheden zijn er ook een aantal medicamenten die in geval van HD gegeven kunnen worden. Vaak zijn dat pijnstillers, zogenaamde NSAID’s, (niet steroide pijnstillers / ontstekingsremmer). Daarnaast hebben omega-3 vetzuren een gunstig effect op de gezondheid van de gewrichten. Bij arthrose kunnen glucosamines en chondroitine gegeven worden. Deze stoffen zorgen voor herstel van kraakbeen, remmen ontstekingen en stimuleren de aanmaak van gewrichtsvloeistof.

Is heupdysplasie te voorkomen?


De enige manier om HD te voorkomen is het probleem via de fokkerij uit het ras te krijgen, d.w.z. alleen fokken met HD-vrije dieren. Van elke hond waarmee gefokt gaat worden moet een röntgenfoto van de heupen worden gemaakt. Deze wordt beoordeeld door een aantal deskundigen. De foto’s mogen pas gemaakt worden als de heupen uitgegroeid zijn, d.w.z. vanaf een leeftijd van 12 maanden. Voor een aantal rassen is dit zelfs 18 maanden.

 

Bron: dierendokters

Bovenkant formulier